Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah (Tulisan Jawi: سكوله منڠه ساءين س موزففر شه; MOZAC) merupakan satu-satunya sekolah menengah sains dan satu daripada dua buah Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di negeri Melaka. Ditubuhkan pada tahun 1973 di bawah Rancangan Malaysia ke-2, ia ialah sekolah berasrama penuh pertama di Melaka. Sekolah ini dikenali sebagai MOZAC dan para pelajar digelar Muzaffarians. Pada tahun 2010, sekolah ini telah dianugerahkan dengan gelaran tertinggi iaitu Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT)[2] yang diberikan kepada 20 buah sekolah di Malaysia yang telah memenuhi kriteria ketat termasuk pencapaian akademik, sokongan alumni, pengiktirafan antarabangsa, rangkaian dan hubungan. Sekolah ini dikhususkan untuk pembangunan teknologi hijau, pertanian, robotik dan elektronik.[3] Sekolah ini juga merupakan ahli kepada Perikatan Pendidikan Strategik Asia Tenggara.

 
Pintu utama sekolah

Sejarah sekolah

Sekolah ini yang dahulunya dikenali sebagai Sekolah Menengah Sains Melaka telah didirikan di kawasan berbukit dengan ketinggian 121.9 meter dari aras laut. Keluasan asalnya ialah 12.9 hektar. Sejarah sekolah ini telah bermula pada tanggal 5 Januari 1973. Pada tarikh ini, seramai 120 orang pelajar Tingkatan 1 terdiri daripada 80 orang pelajar lelaki dan 40 orang pelajar perempuan sebagai perintis telah ditempatkan di SMK Munsyi Abdullah, Batu Berendam, Melaka sementara menunggu bangunan sekolah ini siap. Oleh kerana bangunan Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah ini lambat disiapkan, pelajar-pelajar tersebut telah dipindahkan ke Sekolah Menengah Sains Johor di Kluang pada tahun berikutnya.

Pada 3 Januari 1976, seramai 120 orang pelajar Tingkatan 1 telah ditumpangkan sekali lagi di SMK Munsyi Abdullah. Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah, Melaka pada 10 Mei 1976. Pada mulanya, sekolah ini mempunyai 22 buah kelas, pejabat, perpustakaan, bilik kakitangan, makmal bahasa, bilik media, bilik kaunseling, koperasi, hidup bengkel kemahiran untuk Ekonomi Rumah Tangga (ERT) dan Kemahiran Manipulatif Latest (KMT), doktor gigi bilik, sakit teluk, pejabat asrama dan lain-lain. Pada tahun 2001, surau Al-Abrar telah dibina dan dirasmikan oleh Yang di-Pertua Negeri Melaka serta pembinaan lampu sorot di sekolah, asrama dan padang. Untuk menggalakkan penglibatan pelajar dengan ICT, dasar sekolah membolehkan pelajar untuk membawa komputer riba masing-masing. Sekolah juga disediakan dengan perkhidmatan Wi-Fi percuma oleh Kerajaan Melaka.

Pada tahun 1978 dengan kerjasama Unit Matrikulasi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), sekolah ini telah diberi kepercayaan untuk menjalankan Kursus Matrikulasi, satu kursus intensif setahun untuk pelajar-pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. Kumpulan pertama pelajar-pelajar Kursus Matrikulasi ini terdiri daripada 102 orang pelajar yang didatangkan dari seluruh Malaysia. Tingkatan 6 dihentikan dan kelas Matrikulasi UKM disambungkan semula dengan memulakan Kelas Matrikulasi Sains Kejuruteraan.

Pada Oktober 1983, sekolah ini yang nama asalnya Sekolah Menengah Sains Melaka telah dengan rasminya bertukar kepada Sekolah Muzaffar Syah, mengambil sempena nama Sultan Muzaffar Syah iaitu Sultan Melaka yang keempat. Muzaffar juga bermaksud menang dalam bahasa Arab Perasmian pertukaran nama ini telah disempurnakan oleh Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Syed Zahiruddin bin Syed Hassan.

Pada tahun 1998, sekolah ini telah diiktiraf sebagai satu daripada 88 buah Sekolah Bestari di Malaysia. Pada tahun 2007, padang MOZAC telah menjadi tempat latihan untuk Manchester United untuk Piala Juara-Juara Belia 2007 dan juga telah dinaik taraf sebagai Sekolah Bestari 5 Bintang. Pada tahun 2008, tanah runtuh telah berlaku. Kebanyakan sebelah atas padang teruk terjejas. Pada tahun itu juga, sekolah ini memperoleh status Sekolah Kluster diikuti oleh Sekolah Berprestasi Tinggi pada 2010.

Pada tahun 2017, sekolah ini mempunyai seramai 614 orang pelajar iaitu 324 pelajar lelaki dan 290 orang pelajar perempuan. Sekolah ini juga terdiri daripada pelajar tingkatan satu hingga tingkatan lima yang mana setiap tingkatan mempunyai lima buah kelas (Alpha, Beta, Omega, Sigma dan Theta). Kelas Sigma dikhaskan untuk pelajar perempuan sahaja manakala kelas Theta pula dikhaskan pelajar lelaki. Pada tahun ini juga kelas tingkatan satu dibahagikan kepada kelas DLP dan bukan DLP (Dual Language Programme).

Senarai Pengetua

1976 - Haji Yahaya bin Mayah

1982 - Haji Ismail bin Adnan

1985 - Haji Yaacob Bin Ederis

1988 - Haji Osman Bin Busu

1992 - Haji Ramli Bin Haji Mohammad

1995 - Haji Sairi Bin Haji Tahir

1997 - Encik Mohd Zin Bin Abdul Hamid

2003 - Encik Khairil Bin Awang

2005 - Encik Baharuddin Bin Burhan

2011 - Tuan Haji Hassan Bin Topit

2015 - Encik Abdul Malek Bin Harun

2016 - Tn Haji Mohd Ghazali Bin Ahmad

2019- En Md Baharuddin Bin Mahani

2020- Pn Che Romas Binti Noor

Lagu sekolah

Sekolah Muzaffar Syah Melaka

Ikhlas mendidik putera dan puteri

Hasrat mulia tersemat di jiwa

Bersikap membina amal sentiasa

Majulah Muzaffar Syah Melaka

Bonda kandung yang kami kasihi

Inilah janji kami padukan

Nama harummu tetap dijaga

Semoga yang maha kuasa

Memberikan restu setiap masa

Kita pelajar bertatasusila

Amanah rakyat dijunjung bersama

Mencari ilmu dasar utama

Untuk pertiwi kita berjasa

Akronim MOZAC

Muzaffar Syah Science High School.JPG
 

Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah dikenali sebagai MOZAC. Sejarah itu masih tidak diketahui sehingga kini. Khabar angin mengatakan bahawa pada tahun 1999 bilamana sekolah telah diiktiraf sebagai sekolah terbaik di Malaysia dalam SPM 1998,[4][5] Menteri Pendidikan, kemudian Perdana Menteri Malaysia, Dato Sri Haji Mohd Najib bin Abdul Razak, menaiki helikopter dan mendarat di padang sekolah hanya untuk mengumumkan berita tersebut. Disebabkan sekolah ini merupakan satu-satunya Sekolah Menengah Sains di Melaka, Jabatan Pendidikan negeri memohon sekolah ini untuk tidak menukar namanya. Walaupun nama sekolah ini tidak berubah, akronimnya kekal. Walau bagaimanapun di melakacool.com, bekas pelajar tahun 1995 Muzaffar Syah menafikan fakta tersebut. Beliau[nyatakan menurut siapa?] mendakwa bahawa nama MOZAC itu sudah ada lama sebelum tahun 1998. Malah sebelum keputusan SPM 1998 diumumkan, sekolah ini telah sentiasa dikenali sebagai MOZAC.

Panorama sekolah

 
Asrama Putera 2017

MOZAC terkenal di kalangan sekolah di Malaysia kerana mempunyai pandangan yang sangat indah. Biarpun bangunannya lama, namun pemandangan seluruh negeri Melaka sehingga menampakkan Gunung Ledang ini amat sukar untuk dilepaskan sekiranya seseorang melawat MOZAC. Terdapat juga beberapa tempat yang amat menarik untuk dijadikan lokasi penggambaran.

Suasana sekolah yang pada kebiasaannya berkabus pada waktu pagi membekalkan udara yang segar dan suasana yang dingin kepada pelajar MOZAC. Selain itu, keadaan fizikal MOZAC yang tinggi ini membuatkan pelajar lebih aman dan tenteram kerana kurang pencemaran bunyi dan pencemaran udara.

MOZAC boleh juga dianggap sebagai tempat peranginan kerana suasana yang aman dan tenteram. Di samping itu, antara pemandangan yang menjadi tarikan di sini ialah pemandangan ketika terbitnya matahari dan terbenamnnya matahari. Pada masa-masa tersebut, langit akan kelihatan oren dan udaranya yang nyaman akan membuatkan sesiapa yang berada di situ berasa tenang.

 
Pemandangan sekolah
 
Pemandangan Al-Abrar
 
Surau Al-Abrar Mozac

Terdapat 3 blok akademik di MOZAC. Blok 1 secara umumnya menempatkan pejabat sekolah, bilik guru, bilik-bilik khas dan beberapa kelas menengah bawah. Blok 2 pula secara keseluruhannya menempatkan kelas-kelas tingkatan satu dan perpustakaan sekolah. Blok 3 pula menempatkan semua kelas menengah atas dan makmal-makmal sekolah.

 
Pandangan dari sekolah

Secara umumnya terdapat sejumlah 3 blok bangunan yang menempatkan pelajar MOZAC. 2 daripadanya merupakan blok gabungan yang menempatkan pelajar lelaki manakala sebuah blok asingan menempatkan pelajar perempuan. Asrama puteri (Aspuri) dan Asrama putera (Aspura) dipisahkan oleh Dewan Sultan Megat Iskandar Syah yang merupakan dewan makan sekolah ini. Surau Al-Abrar baharu yang siap dibina pada tahun 2016 menggantikan Surau Al-Abrar yang lama. Pembinaan surau ini mengambil masa selama 2 tahun. Surau yang berkonsep terbuka ini direka oleh arkitek kerana kedudukan MOZAC yang tinggi sudah pun menjadikan pengudaraan di dalam surau satu perkara yang tidak perlu diberi perhatian. Surau yang terdiri daripada 4 bahagian ini mampu menampung sehingga lebih 700 orang pelajar. Pengurusan surau ini diletakkan sepenuhnya ke atas Badan Pengawas, Badan Dakwah dan Kerohanian Islam (BADRI). Mereka bertanggungjawab menguruskan kebersihan dan menyelia program-program seperti bacaan Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat.

 
Panorama sekolah yang menghijau.

Kehidupan pelajar

  • Terdapat tujuh buah badan khas di MOZAC. Terdapat Badan Pengawas, Badan Dakwah dan Kerohanian Islam (BADRI), Majlis Sistem Rumah (MSR), Pengawas ICT (BRIGADE), Pengawas Perpustakaan Sekolah (PPS), Pengawas Koperasi MOZAC (KOSMOZ) dan Pembimbing Rakan Sebaya (PRS). Badan Pengawas, BADRI dan MSR boleh dikatakan berkolaborasi membentuk sebuah organisasi yang besar kerana berperanan penting dalam mengawal pelajar. Ketiga-tiga badan khas ini mempunyai ketua masing-masing yang diketuai pula oleh Ketua Pelajar. Ketua Pelajar dipilih berdasarkan aspek-aspek yang tertentu. Manakala empat badan-badan lain mempunyai ketua masing-masing dan boleh dianggap sebagai badan bukan kerajaan kerana memainkan peranan masing-masing dalam membantu pengurusan sekolah.

Pengawas ICT memainkan peranan penting dalam segala perkara berkaitan ICT. Contohnya, badan ini bertanggungjawab menyediakan Sistem PA dan penayangan media pada setiap majlis seperti Malam Anugerah Muzaffar (MAM). Badan ini juga bertanggungjawab menguruskan dan mendaftar pelajar-pelajar yang membawa gajet ke sekolah untuk direkodkan di dalam sistem. Pengawas Perpustakaan Sekolah pula bertanggungjawab menguruskan Perpustakaan. PRS membantu menjayakan program-program motivasi dan menjadi tonggak utama dalam kemenjadian murid di sekolah. KOZMOZ pula bertanggungjawab menguruskan koperasi sekolah dan koperasi asrama.

Terdapat empat buah rumah sukan di MOZAC termasuklah Bendahara (Kuning), Syahbandar (Hijau), Temenggung (Merah) dan Laksamana (Biru). Empat buah rumah ini bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan gelaran rumah terbaik yang akan diumumkan pada Malam Anugerah Muzaffar (MAM) pada setiap tahun.

Sukan yang terkenal di MOZAC ialah ragbi (MOZAC Highlanders), hoki (MOHOC), bola lisut, bola keranjang, bola tampar, bola jaring, dan bola sepak. Sukan-sukan lain yang juga dimainkan oleh pelajar termasuk sepak takraw dan badminton. Antara unit beruniform yang ada di sekolah ini ialah Persatuan Kadet Bersatu Malaysia (PKBM), Persatuan Puteri Islam (PPI), kadet Remaja Sekolah (KRS), Pengakap Udara, kadet Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (KAPA), Persatuan Bulan sabit Merah (PBSM) dan pancaragam. Semasa Hari Ko-Kurikulum, terdapat pertandingan kawad kaki. Untuk divisyen pertama, badan-badannya ialah PKBM, KRS dan IHPR. Untuk divisyen kedua, ia terdiri daripada KAPA, PBSM dan Pengakap Udara.

Pengkhususan MOZAC ialah Penyelidikan dan Pembangunan (R&D). Terdahulu apabila ia menerima status Sekolah Kluster, terdapat tiga bidang khusus iaitu k-teroka (R&D), e-Mozac (ICT) dan e-Tinta (Penulisan). Walau bagaimanapun, ketiga-tiganya telah digabungkan menjadi R&D pada tahun 2012. Kebelakangan ini,[bila?] MOZAC telah dikenali perintis dalam pelbagai bidang. Pada tahun 2009, sekolah ini telah menghasilkan pemacu kilat sendiri dipanggil i-Mozac. Lampu di sekolah sepenuhnya menggunakan LED yang dipasang oleh pelajar sendiri. Sekolah ini juga dikenali dengan robotik dan program F1 in school.